Niewielkie babeczki nazywane muffinkami mają sporo wielbicieli. Sprawdzają się zarówno jako przekąska do pracy lub szkoły, drobny poczęstunek, a nawet tort weselny. Jednak trudno dziś sobie wyobrazić pieczenie ich pieczenie bez papilotek, czyli małych, najczęściej papierowych foremek.
Papilotki do muffinek ułatwiają pieczenie i wyjmowanie ciasta z blachy. Mogą być usztywniane lub nieusztywniane, jedno- lub wielorazowe. Papilotki wielorazowe wykonane są najczęściej z silikonu lub metalu pokrytego powłoką nieprzywieralną. Są wygodne, nie wymagają użycia dodatkowych form, a często nawet nie trzeba ich niczym smarować przed wypełnieniem ciastem. Jednak nadają się jedynie do pieczenia, a już nie bardzo do podawania ciasta.
Bardziej popularne są jednorazowe papilotki do muffinek z papieru. Mogą być nieusztywniane, wtedy do pieczenia będzie dodatkowo potrzebna specjalna blacha do babeczek, lub usztywniane. Produkowane są w wielu wzorach i kolorach, dzięki czemu mogą stanowić element dekoracyjny. Właśnie ilość dostępnych wzorów takich papilotek stanowi o ich popularności. Ale to nie jedyny plus papierowych papilotek do muffinek. Pozwalają one w estetyczny sposób podać poszczególne porcje ciasta, a do tego można z nich jeść babeczki bez obawy o to, że ciasto ubrudzi nam ręce.